Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Carillon luidt noodklok   (01-07-2004)

VERENIGING HET CARILLON TE HOORN LUIDT NOODKLOK

Het erelid van Vereniging Het Carillon te Hoorn, Albert de Graaf, beschrijft in het Kwartaalblad Oud Hoorn juni 2004 p.84 in zijn artikel "Missen we straks de klepel?" de onrustbarende daling in het ledental van deze vereniging. Het voortbestaan van de (organisatie van) beiaardconcerten is in gevaar.

De oudste carillonvereniging van ons land, opgericht in 1924, wordt met opheffen bedreigd als zich niet met spoed grote getale liefhebbers van het carillon en de beiaardconcerten zich aanmelden als lid. Voor slechts 7 euro per jaar kan het prachtige instrument behouden worden voor nu en in de toekomst!

Aanmelden kan bij de bestuursleden Jan Wigard 0229-215837 en Harm Stumpel 0229-214753 en bij Albert de Graaf 0229-216826 en bij info@verenigingoudhoorn.nl o.v.v. naam en adres en lidmaatschap carillon.

De doelstelling van de vereniging, zoals in de statuten opgenomen, is: "de bevordering van het herstel en de instandhouding van het carillon in de Grote Kerk te Hoorn, alsmede de regelmatige bespeling van dit carillon door één of meerdere beiaardiers". Het klokkenspel is hersteld middels een restauratie in 1991 en in 1999 de voltooiing met twee zware klokken. De Vereniging richt zich nu op de zomerconcerten en het bevorderen van de beiaard in het algemeen.

Het carillon telt 52 klokken en is in eigendom en beheer bij de gemeente Hoorn die een stadsbeiaardier (Frits Reynaert) in dienst heeft. Elke donderdag van 17.00 -18.00 uur en 3e zaterdag van de maand 14.00-14.45 uur strooit de stadsbeiaardier de carillonklanken over de stad uit.

Beluisteren van de carillonzomerconcerten kan in de "luistertuinen" van de Statenpoort (deze binnentuin wordt door de gemeente ter beschikking gesteld en is bereikbaar door zijpoortje Nieuwsteeg 40) en de bijbelse tuin van het Foreestenhuis (ingang via Schoolsteeg). Het carillon is ook goed te beluisteren rondom de Grote Kerk en het hofje van de bibliotheek, te bereiken vanaf Kerkplein naast nr. 24 en vanaf Wisselstraat naast nr. 6.

U weet nu waar de klepel hangt, maar of u ooit nog de klok zal horen luiden? Laat het geen noodklok zijn, maar het prachtige klokkenspel uit de Grote Kerk.

Vrolijke en feestelijke melodieën zouden onze stad moeten vullen en geen treurmars tijdens de viering van Hoorn 650 jaar stad in 2007!

Er valt voor weinig geld heel veel te genieten; de contributie van € 7,00 blijkt nimmer een reden om het lidmaatschap aan te gaan of te beëindigen. Ook een eenmalige bijdrage aan vereniging Het Carillon op bankrekeningnummer 47.53.29.767 bij de ABN/Amro te Hoorn wordt zeer op prijs gesteld. Dit zal gebruikt worden voor de inrichting van de torenkamer in de toren van de Grote Kerk.

 

(bronnen: Kwartaalblad Oud Hoorn 2004/2, pag. 84 en programmaboekje 2004 van Vereniging Het Carillon te Hoorn).

 

Nieuwsarchief