Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

FRANS ZACK    (23-11-2018)

Frans ZackEen treurig bericht bereikte ons: onze gewaardeerde stadgenoot Francis Louis (Frans) Zack is afgelopen woensdagochtend in zijn slaap overleden. We kennen hem als een actieve stadgenoot met een passie voor geschiedenis en fotografie. Hij was een heel actief lid van Vereniging Oud Hoorn (onder andere redactie Kwartaalblad en fotos voor de website) en bestuurslid van Comité '40 - '45.

Frans Zack werd op 21 mei 1937 geboren te Rotterdam. Hij groeide op te Hoorn, alwaar hij als kind van zeven op 30 december 1944 er getuige van was dat de Duitsers vijf gijzelaars neer schoten op het Kerkplein.

Frans werd eerder dit jaar (maart / april) geïnterviewd door scholieren vanwege het project 'Oorlog in Hoorn'. Bovendien komt hij voor in de mooie aflevering van 'Andere Tijden' waarin Hans Bouwens (George Baker) op zoek is naar meer informatie over zijn vader, de Italiaanse soldaat die in de laatste oorlogsjaren als krijgsgevangene te Hoorn verbleef.

We zullen de kennis en humor van Frans node missen bij Oud Hoorn en Comité '40 '45.

Frans Zack

Bijlage: het interview van 'Oorlog in Hoorn' met Frans Zack.

https://youtu.be/ya0eAKu2Kwk

Zie ook Andere Tijden waarin Frans Hans Bouwens informeert over de opvang van Italianen in de Koepelkerk. Het fragment start na 20 min.

Zie hier het familiebericht

Lees hier de toespraak van Egbert Ottens bij Afscheidsbijeenkomst in het rouwcentrum Johannes Poststraat dd. 26-11-2018.
Eddy Boom hield vanuit het Comité 40-45 deze toespraak.

 

Nieuwsarchief