Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Van Berenwinkel, Water- en Vuurhuys naar Haarhuys   (05-12-2018)

Schoolsteeg 7 Hoorn (2013)

Dit bijzonder vormgegeven hoekpand stamt uit de 17e eeuw. Het pand heeft een hoog aan de voorzijde afgesnoten gevel op balkkoppen. Het is op vlucht gebouwd (vooroverhellend) en heeft een karakteristiek afgesneden zijkant aan de Trommelstraatzijde. Het kent twee verdiepingen en een zolder. De oppervlakte is slechts 22 m2. De verdere beschrijving van dit pand staat hier

De Schoolsteeg wordt al genoemd op de kaart van Blaeu uit 1649 en ontleent zijn naam vermoedelijk aan de voorganger van de Stadsschool die hier gestaan heeft. De gevels van dit pand hellen naar voren, we spreken van een op vlucht gebouwde gevel. Lange tijd werd gezegd dat gevels op vlucht gebouwd werden vanwege de afwatering of het omhoog hijsen van goederen. Tegenwoordig weten we dat deze informatie achterhaald is. Op vlucht gebouwde gevels hellen naar voren vanwege de achtergelegen houtconstructie. Dit pand had namelijk oorspronkelijk een houten gevel met een getrapt verloop. Deze is vervangen door een gemetselde gevel. Het verloop van de achtergelegen balklaag zorgt ervoor dat het muurwerk licht naar voren helt.

Ferhat AyKapper Ferhat Ay (37) keert terug naar waar hij vandaan komt. Tien jaar lang heeft hij een eigen kapsalon gehad in Haarlem en heeft hij internationaal gewerkt met designers in Dubai, Miami en Istanbul. Zaterdag 1 december om 15.00u. opende hij ’t Haarhuys, een nieuwe kapsalon in het Water- en Vuurhuys in Hoorn. De stad waar hij is geboren en getogen.

Openingshandeling schoolsteeg


De openingshandeling werd verricht door wethouder Kunst en Cultuur Samir Bashara.

Er moesten nog een paar puntjes op de ’i’, maar het pand was klaar voor de grote opening. Het Water- en Vuurhuys heeft een rijke geschiedenis en is sinds 1965 een rijksmonument. Ooit kon men hier warm water krijgen. Later is het pand o.a. omgetoverd tot een poppenwinkel/berenwinkel, een atelier en nu dus een kapsalon.

Het enige dat de historische elementen, als de houten ladder trap en de schouw, nodig hebben is een opknapbeurt. En dat is ook precies wat Ay en zijn team hebben gedaan. „Ik ben gewoon verliefd op het pand en ik wil er niet teveel aan veranderen. Ik wil het in ere houden.”

’Beautysteeg’

Met ’t Haarhuys probeert Ay een plek te creëren waar iedereen zich thuis voelt en terecht kan, zowel mannen als vrouwen. Die producten die hij gebruikt zoekt hij zorgvuldig uit: „Ze zijn dierproefvrij, sulfaatvrij en chemicaliën vrij. Zo probeer ik mijn klanten de beste behandelingen te geven voor een betaalbare prijs. Ik doe het allang niet meer voor het geld, maar echt voor de klanten. Hun zijn voor mij belangrijker”, aldus Ay.

Met de nieuwe kapsalon lijkt de Schoolsteeg een echte ’beautysteeg’ te worden door de aanwezigheid van twee andere beautysalons. Een van de eigenaresses van de andere salons ziet Ay staan en zwaait vrolijk. Ay:„ Iedereen doet zijn eigen ding en de klanten hebben zelf de keuze om te kiezen waar zij naar toe willen gaan. Het belangrijkste is verbondenheid met anderen.”

Openingshandeling schoolsteeg

Bij de buren staan de steigers. Het café wordt omgebouwd tot een woonhuis.

In onze rubriek Gebouwen treft u meer informatie aan over  ons bijzondere pand.

In onze Beeldbank kunt u meer historische foto's vinden van dit pand. Onderstaande foto komt bijvoorbeeld uit 1935

Nieuwsarchief