Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2011

augustus

Het college deelt niet de zorgen van de PvdA over de opslag van kernafval in het IJsselmeer. De regering komt in 2014 pas met een onderzoeksrapport daarover. De Openbare Scholengemeenschap aan de Joh. Messchaertstraat zoekt oplossing van de ruimteproblemen in een interne verbouwing in plaats van in de bouw van noodlokalen. Pandeigenaren, middenstanders en bewoners van Winkelcentrum De Huesmolen presenteren hun visie op vernieuwing van het complex. Verkeersborden bij de werkzaamheden aan de dijk en de wegen bij het Venenlaankwartier bevatten naast Nederlandse ook Engelse tekst ten behoeve van de toeristen. De opbouw van de Hoornse kermis, 72 attacties in totaal, vindt dit jaar al vanaf dinsdag plaats. Het bedrijf Kareltrans in Zwaag ontwikkelt de eerste elektrisch voortbewogen bedrijfswagen, een Nederlandse primeur.

6: Cultureel café De Kapel.
6: Cultureel café De Kapel.
De horecaruimte en filmzaal van het huidige Filmhuis Hoorn krijgen een nieuwe bestemming als cultureel café De Kapel. Hans Bot uit Zwaag viert zijn veertigjarig jubileum bij installatiebedrijf Van der Laan. 17: Jan Pieterszoon Coen van sokkel.
17: Jan Pieterszoon Coen van sokkel.
De gemeente wijst twee nieuwe huwelijkslocaties aan als ‘huis der gemeente’: Het Huis VerLoren en restaurant Ridderikhoff. De pinautomaten in de binnenstad worden voor de kermis en Lappendag op verzoek van het gemeentebestuur extra bijgevuld. Plaatsing van terrassen op de Oude Doelenkade, zoals exploitanten van restaurants daar wensen, druist in tegen de twee gemeentelijke notities ‘Gebruik openbare ruimte binnenstad’ en ‘Hoorn gastvrij’. Bij werkzaamheden om de kramen van kermis en Lappendag te verwijderen stoot een vrachtauto het beeld Jan Pieterszoon Coen van zijn sokkel. De bevestigingsbouten blijken geheel verroest. De werkzaamheden aan de Omringdijk tussen Enkhuizen en Hoorn ter hoogte van de Willemsweg worden met grootschalig materieel geïntensiveerd. De Museum Stoomtrein Hoorn-Medemblik vervoert de driemiljoenste bezoeker sinds 23 mei 1968. Woningcorporatie Intermaris Hoeksteen start groot onderhoudswerk aan 105 woningen in de Hoogerbeetsstraat, Juniusstraat en Vredehofstraat. Inclusief het werk aan andere projecten investeert de corporatie dit jaar 12,5 miljoen euro in Hoorn. Het CDA in Hoorn stelt dat personeelsleden van instellingen die betaald worden door de gemeente, niet méér mogen verdienen dan de burgemeester. Een groot deel van de vijfhonderd bomen in het productiebos in de Kersenboogerd wordt gekapt. Daarmee vindt voortgang plaats van het bouwplan voor het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap bij de Tuibrug.

22: Dance-evenement Outdoor Stereo.
22: Dance-evenement Outdoor Stereo.
Ruim 6500 bezoekers vieren het eerste lustrum van het dance-evenement Outdoor Stereo in het Julianapark. Onder grote belangstelling wordt de oude Ernemann filmprojector van Filmhuis Hoorn te voet overgebracht van de Achterstraat naar de nieuwe locatie van Cinema Oostereiland. Het college gaat een onderzoek doen naar mogelijkheden om de Hoornse kermis op de UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed te krijgen. Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de twintigste Eeuw en initiator van de actie ‘Hoorn wil zijn dijk terug’, overhandigt 1025 steunbetuigingen van onvrede over de trage gang van zaken bij de renovatiewerkzaamheden bij de Schellinkhouterdijk aan hoogheemraad Kees Stam. Michel Lieshout legt zijn functie van technisch directeur bij v.v. Hollandia neer ‘vanwege een verschil van inzicht met het bestuur’. De vereniging Blue Mountain Country Dancers houdt op te bestaan wegens tekort aan nieuwe leden en bestuursleden en vermindering van subsidie. Klaas en Truus van Hinte nemen na 25 jaar, onderscheiden met de ‘Parel van Blokker’, afscheid van hun viswinkel op het ‘Beursplein’ in Blokker. Kunstijsbaan De Westfries treft, op kosten van de bouwer, maatregelen om geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Met de film ‘Le gamin au vélo’ wordt het project ‘Bajes wordt Bios’ afgesloten en gaat Cinema Oostereiland van start.