Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2012

april

De ANWB en Yacht Focus zien af van de organisatie van de botenbeurs op het Oostereiland en wijken uit naar Lelystad. Ook de tweedehands botenbeurs verdwijnt. De organisatie van de Hoornse Waterweken wordt hierdoor gedupeerd.

3: De Barmhartige Samaritaan.
3: De Barmhartige Samaritaan.
De Vereniging Oud Hoorn vraagt de gemeente om in de plannen voor de aansluiting van De Strip op de Westerblokker het rijksmonument De Barmhartige Samaritaan te ontzien. Nieuwe regels geven horecabedrijven in Hoorn de gelegenheid het hele jaar rond terrassen uit te zetten. Ed Wagemaker van Stichting In den Beginne acht de open plek waar eerder de schouwburg op de Westerdijk stond, ideaal voor inrichting als stadscamping. Inloophuis De Baanbreker uit Enkhuizen zal met de GGZ in Hoorn een soortgelijke voorziening opzetten. Twee festivals, Paaspop en Eipop, op resp. Pelmolenpad en in de binnenstad, zorgen voor een prima sfeer in het paasweekeinde. Na twee seizoenen in bedrijf te zijn geweest stopt de zeildienst Enkhuizen - Hoorn wegens tegenvallend aantal reizigers.
12: Glossy magazine Coen!
12: Glossy magazine Coen!
Het Westfries Museum presenteert de glossy magazine Coen! bij de opening van de bijzondere tentoonstelling over Jan Pietersz. Coen. Parkeerders in de binnenstad kunnen met hun mobiele telefoon via automatische incasso hun parkeertijd afrekenen. Op dertien plaatsen in de uitgaansgebieden worden camera's opgehangen. Vanaf augustus is cameratoezicht operationeel. Na een jaar vindt evaluatie van de maatregelen plaats. De verkeersafdeling van de gemeente bekijkt of de kruising van De Strip met de Dorpsstraat van Zwaag veiliger kan worden gemaakt voor fietsers en wandelaars. In de binnenstad zijn 23 tegels met een zgn. QR-code aangebracht. Hierdoor kan men met de camera van de mobiele telefoon en internet informatie opdoen over de betreffende plaats. Mogelijke schade aan woningen aan de Oude Doelenkade als gevolg van de restauratie van de kademuur vraagt om nadere studie en zo nodig maatregelen van de gemeente. De gemeente Hoorn staat op plaats 20 in de lijst van Beste Werkgevers 2012 (grote bedrijven) en mag zich een Great Place to Work noemen.

23: Verenigingshaven.
23: Verenigingshaven.
Watersportvereniging Hoorn wil de verenigingshaven bij het Julianapark niet opgeven. Joop Broere en Wil van der Meer vieren hun 65-jarig huwelijksjubileum.
28: Nelleke Huisman.
28: Nelleke Huisman.
De contracten voor de realisatie van De Strip en aansluiting op de IJsselweg worden getekend. Naar verwachting wordt de weg aan het eind van dit jaar opengesteld voor het verkeer. Naar aanleiding van vragen van de PvdA bespreekt de raadscommissie mogelijke verhuisplannen van s.g. Werenfridus naar het Missiehuis op de Blauwe Berg. Kindercentrum De Blokkendoos maakt bij de rechter bezwaar tegen de maatregelen die het Hoorns college naar aanleiding van het vernietigend rapport van de GGD Hollands Noorden neemt. Arno Timmermans wordt benoemd tot algemeen directeur van het Westfriesgasthuis als opvolger van Jeroen Kreuger. In de Oosterkerk worden Ed Verberne, Kees de Greeuw, Nelleke Huisman, Matt Wever, Marianne Gouwetor, Piet Brans, Wim Zwijsen, Dick van der Pijl en Lex Caspari benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Henne Dekkers wordt ridder in de Orde van Oranje Nassau. Daphne Vrolijk ontvangt het Hoorns Jeugdlintje.