Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2013

april

Het echtpaar Rinus en Loes van Agten viert zijn 65-jarig huwelijksjubileum. Ingrid Molenaar uit Amsterdam blijkt de 555.555e bezoeker van de Oosterkerk sinds 1973 te zijn. Jan de Boer uit Zwaag, voorheen wethouder van Hoorn, wordt de nieuwe burgemeester van Buren. De klokkentoren van de Noorderkerk is ernstig aangetast door de bonte knaagkever. De noodzakelijke restauratie zal 14 weken duren. Na een incident met een gewelddadige dakloze wil DnoDoen in Hoorn gevaarlijke gasten voortaan de toegang tot de daklozenopvang weigeren.

6: Engeltjesbrug.
6: Engeltjesbrug.
Vrienden brengen de voornaam Hans aan bij het naambord van de Engeltjesbrug tussen de Bierkade en de Korenmarkt als herinnering aan het feit dat Hans Engel tien jaar geleden in Spanje werd vermoord. Een tientallen meters lange steiger is aangelegd aan de westzijde van het Julianapark als voorziening voor schepen van de ‘bruine vloot’ en zeilcharterschepen om aan te meren in de Hoornse haven zo lang als de restauratie van de kademuur bij de Hoofdtoren duurt. Na veertig jaar sluiten Adri en Marijke Braakman de Stadskroeg op het Kerkplein/ hoek Lange Kerkstraat.

10: Steiger Julianapark.
10: Steiger Julianapark.
De maquette Hoorn 1650 is gerestaureerd en krijgt een plaats in de kelder van het Westfries Museum. Daarbij is een nieuwe presentatie op beeldscherm gemaakt met gidsen die over gebeurtenissen in de stad vertellen. Samen met zes andere West-Friese gemeenten sluit de gemeente Hoorn overeenkomsten met 22 zorgaanbieders voor hulp bij het huishouden. Het Noordhollands Dagblad/Dagblad voor West-Friesland verschijnt voortaan in tabloid formaat. Kindercentrum De Blokkendoos is failliet verklaard. Het wordt overgenomen door kinderopvangorganisatie De Tinteltuin uit Amsterdam. Met de Welstandscommissie wordt besproken een voorstel om het reclamescherm van Cinema Oostereiland en het Museum van de Twintigste Eeuw veertig centimeter van de gevel af op palen te plaatsen. De opknapbeurt van het NS Station Hoorn wordt afgerond met het plaatsen van een extra liftkoker naar de loopbrug bij de perrons.
16: Kaan's Kaashandel.
16: Kaan's Kaashandel.
Kaan's Kaashandel op de Gouw bestaat 100 jaar. Gedeputeerde Jan van Run geeft het startsein voor de verkoop van kavels op bedrijventerrein Zevenhuis. Directeur Dick Bruin van de Westfriese Vrije School De Parcival en anderen nemen het initiatief om een vrije school voor voortgezet onderwijs in Hoorn te stichten. 59 Hoornse bedrijven vragen de voorzieningenrechter om de vergunningen voor de beoogde coffeeshop op bedrijventerrein Hoorn 80 zonder zitting te schorsen. Zo proberen zij een ‘onomkeerbare situatie’, die op 1 mei dreigt te ontstaan, te voorkomen. De PvdA in Hoorn roept op tot een bij-vriendelijk klimaat in de stad: afzien van onkruidbestrijdingsmiddelen die bijensterfte veroorzaken en omschakelen naar ecologisch groenbeheer. Aan het Clusius College in Hoorn studeren de eerste vijf studenten van de mbo-opleiding tot biotechnisch analist af. De opleiding is gericht op medewerkers van zaadbedrijven. Deel 3 in de Biografische Reeks Hoorn van Publicatiestichting Bas Baltus is gewijd aan Hoorns geschiedschrijver Theodorus Velius (1572-1630). Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan wethouder Peter Westenberg en aan Merel Visser. Antoon Freesen, misschien de grootste oranje-fan van Hoorn, is uitgenodigd om op 30 aprilaanwezig te zijn in de Nieuwe Kerk in Amsterdam als koning Willem Alexander wordt ingehuldigd. Prinses Maxima bezoekt op het Doelenplein de Showband Hoorn. Zo geeft zij aandacht aan het project om jonge kinderen met muziek in aanraking te brengen, een landelijk initiatief van het prinselijk paar. De jonge showband brengt haar een aubade en kinderen van de Mariaschool zingen een Hoornse versie van het Koningslied. De Hoornse politiek steunt in meerderheid de plannen die de gemeente ontwikkelt in de lange termijn visie ‘Programma Waterfront’. Onderzoek door het CBS wijst uit dat Hoorn 910 ‘spookburgers’ telt, personen die bij de gemeente staan ingeschreven maar er feitelijk niet wonen. Mevr. Bets Kolder viert in het St. Jozefpark in Blokker haar 100e verjaardag. Ondanks een negatief advies hierover laat de gemeente de verkeerslichten op de kruising Draafsingel/Johan Messchaertstraat aanpassen. De grootschalige verbouwing van winkelcentrum Grote Beer in de Grote Waal gaat niet door: te kostbaar in onzekere tijden. Meesterkok Lucas Rive start op 1 juni zijn eigen restaurant in het pand van De Hoornse Kogge aan de Oude Doelenkade. Hij kookte 22 jaar met 2 Michelinsterren in De Bokkendoorns in Overveen. In de Oosterkerk ontvangen Faraaz Ramdjanbeg (18), Timothy Bennis (11), Kaylee Bons en Sam Fokke (allebei 11) een Jeugdlintje voor hun inzet voor een ander. De PvdA in Hoorn pleit ervoor het gebouw van scholengemeenschap Werenfridus te behouden als de school verhuist naar De Blauwe Berg. Het gebouw is een goed voorbeeld van de architectuur in de wederopbouwperiode van vlak na de oorlog.