Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2016

december

De woning Commandeur Ravenstraat 4 is de 1500e die grondig is aangepakt door Woningcorporatie Intermaris in het project om de woningvoorraad energiezuinig te maken.

1: Commandeur Ravenstraat 4.
1: Commandeur Ravenstraat 4.
Het programma Herberg Hoorn wordt uitgebreid met Kerst op het Plein: kerstmarkt, horeca en kinderactiviteiten op de Noorderveemarkt op 16, 17 en 18 december. Fred de Ridder ontwikkelt een ‘waspak’, een oplossing om het werken met een telescoopsteel bij het glazenwassen lichter te maken. Het wordt in China geproduceerd en wereldwijd op de markt gebracht. De Hoornse musicus Tijn Wybenga studeert met hoge cijfers af als dirigent en arrangeur aan het Conservatorium in Amsterdam. Bij het Kerstgala van de Stichting Leergeld treedt hij op in Schouwburg Het Park. Een groep inwoners van Hoorn vraagt de gemeente voor de komende jaarwisseling vuurwerkvrije zones in te stellen rond o.a. verzorgings- en verpleegtehuizen en hondenuitlaatplaatsen. In 2017 willen zij een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren in de stad. Radio Hoorn viert het 30-jarig jubileum met o.a. een Kerstshow met vele artiesten. De directeuren van de Hoornse musea Westfries Museum, Museum van de Twintigste Eeuw en Museumstoomtram Hoorn-Medemblik achten een dagelijkse elektrische busdienst in het stadscentrum noodzakelijk. De proef gedurende zes weken in de zomer met busjes van City Tours pakte positief uit. Een vervolg, liefst met de gemeente als regisseur, wordt op het stadhuis door de directeuren bepleit. Op diverse plaatsen in de gemeente is een mix van ecologisch gekweekte bloembollen geplant. Voetbalvereniging De Blokkers heeft met hulp van Puur Hoorn 56 zonnepanelen geplaatst op het complex.

13: Diaconiehuis aan het Achterom 3-5.
13: Diaconiehuis aan het Achterom 3-5.
Uitvaartbedrijf Eerste Hoornsche Begrafenis- en Crematieverzorging verlaat na 50 jaar het monumentale Diaconiehuis aan het Achterom 3-5. Arjen Dragt zet het bedrijf in afgeslankte vorm en met een ander accent op de dienstverlening voort. Projectontwikkelaar De Nijs dient bij de gemeente twee plannen in voor het Missiehuis op de Blauwe Berg: plan 1 voor de bouw van 39 appartementen en commercieel te exploiteren ruimten in het monumentale Missiehuis, plan 2 voor de bouw van enkele nieuwe gebouwen met in totaal 92 appartementen op het omliggende terrein. 17: Boek Villa Alewijn.
17: Boek Villa Alewijn.
De stichting achter Hoorn City Tours wordt overgenomen door initiatiefnemers uit de horeca en toeristenorganisatie. Doel is te komen tot een elektrische busdienst met vaste haltes op of nabij locaties die van belang zijn voor bezoekers aan de stad en de musea. In 2017 wordt een proef gedaan met een dienstregeling in de maanden maart t/m oktober. In het Westfries Museum en in de woning zelf wordt het boek dat Laura Jonkhoff schreef over de geschiedenis van Villa Alewijn op het Grote Oost 26, gepresenteerd. Het is in beperkte oplage gedrukt. De laatste door vrijwilligers bestuurde peuterspeelzaal, de Minimolen en de Mallemolen in de Huesmolen, wordt overgenomen door de Stichting Netwerk Hoorn. In de 43 jaar van haar bestaan groeide zij uit tot de grootste in de gemeente: twaalf groepen van zestien peuters. Nu zijn er nog zes groepen. 21: Hoorn met 19 toiletten op de elfde plaats.
21: Hoorn met 19 toiletten op de elfde plaats.
Bij een landelijk onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt de gemeente Hoorn met 19 toiletten op de elfde plaats te staan van de lijst van de meeste openbare toiletten per inwoners: één per 3806 inwoners; een beter resultaat dan Alkmaar, Zaanstad, Purmerend. Volgens een voorstel van het college gaat de gemeente per 1 maart 2017 touringcars uit de binnenstad weren. Hoorn City Tours en de Watertaxi kunnen de afstand van parkeerplaats naar centrum met de toeristen overbruggen. De cruiseschepen worden verplicht om in de haven walstroom af te nemen. Begin 2017 komen in de wijk Kersenboogerd twee huurwoningen beschikbaar als doorstroomwoning voor tienermoeders. De oude linde in de Weeshuistuin is door verrotting een gevaar voor de omgeving. Hij wordt vervangen door een jonge walnotenboom. De gemeente Hoorn, Intermaris en huurdersvereniging De Boog maken prestatieafspraken over de hoeveelheid sociale huurwoningen in Hoorn. Fietsers en bromfietsers tussen Zwaagdijk-West en Zwaag kunnen gebruik maken van een tijdelijke fietsoversteekplaats met verkeerslichten bij de Strip in Zwaag. De gemeente schenkt aan alle negen scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in Hoorn een ‘regenboogbank’ ter bevordering van de acceptatie en zichtbaarheid van homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Het college geeft Scholtens Projecten toestemming om de torenflat in het project Toren tussen het Horizon College en de Provincialeweg vijf meter hoger te maken (55 meter) dan aanvankelijk het plan was. Parkeerplaatsen in het plan worden geheel verdiept aangelegd. Het aantal woningen in het plan wordt groter: 200 in plaats van 150. Zonder uitzicht op een ander onderdak moeten Scoutingvereniging Discovery en Kinderkledingbank Hoorn per 1 mei het gebouw Honky Tonk in Zwaag verlaten. Kinderdagverblijf 't Herdertje is de nieuwe gebruiker, die een hogere huurprijs zal betalen.