Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2018

april

Het eerste openbare kunstgrasveld voor beeball in Nederland wordt met een wedstrijd 4 tegen 4 in gebruik genomen. Beeball is een vorm van honkbal. Het veld is mede op initiatief van de vereniging Urbanus aangelegd tussen de basisscholen De Tweemaster en De Pontonnier aan Ark in de Risdam. In opdracht van het Comité 40-45 wordt een speciale website oorloginhoorn.nl gemaakt, die op 11 april wordt gelanceerd. Speel-o-theek Mikado ontwikkelt al veertig jaar speelgoed dat is aangepast voor kinderen met een handicap of een ontwikkelingsstoornis en leent dit uit. Het jubileum wordt gevierd in het Rode Kruisgebouw aan de Vredehofstraat 9C. De Watertaxi neemt een nieuw opstappunt in gebruik: een steiger aan het einde van de landtong van het Visserseiland. Een rondwandeling langs de kunstroute die stichting In den Beginne beheert is nu mogelijk.
6: Watertaxi aanlegsteiger
6: Watertaxi aanlegsteiger Visserseiland
6: Watertaxi
6: Watertaxi
In de binnentuin van de Openbare Bibliotheek aan de Wisselstraat wordt een schaakbord in de open lucht aangelegd. Sponsors voeren uit en dekken de kosten.
7: Schaakbord
7: Schaakbord tuin bibliotheek
De schoonmaakactie aan de Hoornse kustlijn, door 50 vrijwilligers onder leiding van de havenmeester van Marina Kaap Hoorn, levert 60 zakken met zwerfvuil op. In een brief aan alle horecabedrijven geeft de gemeente aan dat bingospelen niet worden getolereerd. Zo volgt zij de landelijke richtlijn dat geen kansspelen mogen worden gehouden op plaatsen waar alcohol wordt geschonken. De VOC-zaal in het Westfries Museum wordt vernieuwd. Meer dan eerder wordt aandacht geschonken aan 'blinde vlekken en zwarte bladzijden' uit de VOC-tijd. Verschillende visies en interpretaties worden naast feitelijke informatie gepresenteerd. De bij het Westfriesgasthuis wegens onbevoegd inzien van een elektronisch patiëntendossier ontslagen werkneemster wordt in haar beroepszaak bij de kantonrechter in het ongelijk gesteld. Meer dan vijftig inwoners van Hoorn sluiten met de gemeente een overeenkomst om openbaar groen te adopteren. Zo worden in meer dan dertig straten de plantsoenen en groenstroken door omwonenden onderhouden. Yvonne van Mastrigt gaat als formateur de coalitievorming (VVD, GroenLinks, Fractie Tonnaer, D66 en Sociaal Hoorn) in Hoorn begeleiden. Zij was hier vóór de benoeming van Jan Nieuwenburg waarnemend burgemeester. Het Hoorns SportCollectief bereidt bestuursleden van verschillende verenigingen voor op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) per 25 mei a. s.. Het gemeentelijk monument voormalig Landbouwproefstation op de hoek van het Keern en de Provincialeweg wordt door woningcorporatie Intermaris verkocht aan een groep ondernemers. De bestaande huurcontracten worden overgenomen.
14: Landbouwproefstation
14: Landbouwproefstation
De twaalf bushaltes langs de route waarop Hoorn City Tours (HTC) met elektrische busjes een hop-on-hop-off service biedt, zijn door de gemeente vernieuwd. Ze zijn voorzien van 'duurzame, herkenbare eenhoorns' op de paal.
18: Hop on
18: Hop on halte met eenhoorn
Een bijna 30 meter hoge heimachine in de bouwput voor het wooncomplex Toren naast het Horizon College bij de Provincialeweg valt opzij. Het ongeluk brengt geen gewonden met zich mee. De bouw loopt vertraging op. In het verenigingsgebouw van Oud Hoorn is tot eind mei de expositie 'Hoorn in oorlogstijd' te zien met daarin het nooit eerder openbaar gemaakte oorlogsdagboek van Mien Rijswijk-Holle. Zij woonde in de oorlog aan de Johan Messchaertstraat. Met behulp van gemeentelijke subsidie investeren 250 huishoudens in Hoorn in totaal 1,6 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen in hun woningen. Het Westfriesgasthuis beschikt nu over twee moderne MRI-scanners. Een zeven jaar oude machine wordt verkocht naar Amerika, waar hij door zijn grote doorsnee zeer goed gebruikt kan worden. Het Westfriesgasthuis is sinds dit jaar de behandellocatie van het Prinses Maxima Centrum voor kinderen met kanker vanuit de Kop van Noord-Holland. Het Centrum houdt de regie over de behandelingen. Met een sponsoractie wordt steun gezocht voor de verbouwing op de kinderafdeling. Optisport voert voor de zwembaden in Hoorn twee nieuwe all-in abonnementen in, die het hele jaar toegang geven tot De Wijzend en De Waterhoorn. Zonder bijbetaling, maar wel tegen een hogere prijs. Burgemeester Jan Nieuwenburg onderscheidt namens de koning de volgende personen als lid in de orde van Oranje-Nassau: Hugo Pijl, Marjan Faber-Zwart, Cor Mevissen, Syberen de Jong, Marjolein Peetoom-Eek, Ben Kalb, Theo Rood, Henk en Anke Dijkman-Kreeberg, Wim Verberne en Riet van Diepen-Laan. Saskia Jilink, Charlotte Oldenbeuving, Julian Putter, Bente Zuidinga, Noami Bakker en Ashley Hofmeijer krijgen een jeugdlintje voor hun inzet voor de maatschappij. Plannen voor de bouw van winkels en appartementen in het pand van voorheen V&D aan het Grote Noord worden bekend gemaakt. Het bestemmingsplan moet hiervoor worden aangepast. Onderhandelingen over de bouwsom en tekort aan bouwmaterialen zorgen voor vertraging bij de bouw van nieuwe flats aan de Siriusstraat in de Grote Waal. Daarbij komt vertraging door onderzoek naar de gevolgen van het besluit van de gemeenteraad dat nieuwbouw in Hoorn voortaan gasloos uitgevoerd moet worden.