Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2018

juni

Nu zorgverzekeraar VGZ toezegt een financiële bijdrage te leveren, is de realisatie van de samenvoeging van de huisartsenpost en de afdeling spoedeisende hulp van het Westfriesgasthuis tot een 'spoedpost' in of bij het ziekenhuis zeer kansrijk geworden. De Stichting Zorg Zoals De Westfries Het Wil ziet haar inspanning beloond. De partijen VVD, GroenLinks, Fractie Tonnaer, D66 en Sociaal Hoorn presenteren hun coalitieakkoord. Daarin wordt onder meer gesteld dat flexwoningen geen oplossing bieden voor 'spoedzoekers'. Tot de gemeenteraadsverkiezingen was de gemeenteraad in meerderheid vóór de snelle ontwikkeling van flexwoningen. De coalitie wil versneld meer sociale huurwoningen realiseren. Met een slordige acht duizend bezoekers is de tweede editie van Culinair Hoorn wel goed verlopen. De vorige keer viel tegen door het slechte weer. De ervaring van dit jaar geeft vertrouwen in een vervolg in komend jaar. Met een partijtje schaak tussen burgemeester Jan Nieuwenburg en Nederlands Jeugdkampioene Robin Duson wordt het nieuwe schaakplein in de binnentuin van de Openbare Bibliotheek aan de Wisselstraat in gebruik genomen.
6: Schaken
6: Openlucht Schaken
Het schrappen van het flexwonen in Hoorn zorgt aan het begin van de nieuwe bestuursperiode voor verdeeldheid in de gemeenteraad. Verschillende oppositiepartijen zeggen het vertrouwen in de coalitie op. Het verwijt dat 'doelbewust misleidende informatie' is gebruikt om bij de verkiezingen stemmen te winnen, brengt het 'wij en zij' denken in de raad meteen weer terug. Danny Verdonk (GroenLinks), Onno Egberts (Fractie Tonnaer), Bianca Bos (VVD) en Alex Smit (Sociaal Hoorn) nemen in de gemeenteraad de plaats in van Samir Bashara, Simon Broersma, Marjon van der Ven en Kholoud al Mobayed, die zijn benoemd tot wethouder. Wethouder Ben Tap (uit Heemskerk) krijgt wederom dispensatie voor het wonen buiten de gemeente waar hij wethouder is. De Stichting voor Persoonlijk Onderwijs wil in september 2019 haar nieuwe school voor voortgezet onderwijs (Ida Gerhardt Academie) in Hoorn openen. Zij overlegt met de gemeente over huisvesting. De viering van het 400-jarig bestaan van het college van regenten van het Pietershof krijgt met de plaatsing van een vergulde windvaan uit 1901 op een sokkel in de binnentuin een gouden randje. De windvaan stond tot de restauratie vijftig jaar geleden op een van de trapgevels aan de Spoorstraat. Een Hoornse particulier schenkt het Westfries Museum vijftien zeldzame gelegenheidsglazen. De meeste zijn twee tot drie eeuwen oud. De Vereniging Hendrick de Keyser stelt het historisch woonhuis 'Huis Bonck' (1624), Binnenluiendijk 3, open als museumhuis. Met een dergelijk pand in Steenwijk en het huis Barlotti in Amsterdam behoort het tot de drie eerste museumhuizen van ons land. Bezoekers mogen op afspraak enige uren vrij ronddwalen in het pand, dat ook als 'Monument & Bed' beschikbaar is.
13: Huis Bonck
13: Huis Bonck
13: Huis Bonck
13: Interieur 'Huis Bonck'
Kansrijk, zo luidt de conclusie na de eerste presentatie aan publiek van het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het Kerkplein. In het voormalige 'lage' V&D pand 'De Gruyter' op de hoek Nieuwe Noord / Nieuwsteeg richten ambachtelijke en artistieke ondernemers een avontuurlijke winkel ('ambachtslab') in.
16: Kunst in V en D
16: Kunst in 'lage' V&D pand
De twintigste editie van de Hoornse Stadsfeesten is een daverend succes. De Blokweermarkt, een jaarlijkse markt met biologische en duurzame (streek)producten, wordt bij MAK Blokweer in Blokker voor de tiende keer gehouden. Verpleeghuis Lindendael is een 'snoeptuin' rijker. De kas die tien jaar geleden door de Lions Hoorn De Doelen aan de instelling werd geschonken, wordt weer gebruikt waarvoor hij bedoeld is. De Stadslandbouw van Hoorn steunt het project. De oude gevangeniscellen in de vernieuwde bovenverdieping van het Westfries Museum zijn nu brandveilig en weer voor het publiek opengesteld. Modehuis Claudia Strëter brengt de productie van een speciaal label rokken voor de wintercollectie over naar de leerwerkplaats WerkSaam Westfriesland. Dit werk wordt doorgaans in lagelonenlanden uitbesteed. Woningcorporatie Intermaris start begin volgend jaar met de bouw van 267 huurwoningen aan de Siriusstraat, toekomstbestendig met twee, drie en vier kamers. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) maakt bekend dat de gevangenis in Zwaag, evenals die in Zeist, Almere en Zoetermeer, uiterlijk in maart volgend jaar wordt gesloten. Werknemers kunnen in andere gevangenissen in de omgeving aan het werk. Het Zomerspectakel Live in Hoorn, in de reusachtige tent op het terrein Pelmolenpad, met de band Kensington en artiesten Maan en André Hazes jr., is een daverend succes. Hoewel de bezwaarprocedure nog niet is afgelopen start de gemeente de werkzaamheden voor herindeling van de voetbalvelden op het sportcomplex Always Forward. Voor de aanleg van 150 parkeerplaatsen op het eigen terrein moeten de velden B en C worden verplaatst. Islamitische basisschool Elif in de Kersenboogerd begint in samenwerking met Stichting Kinderopvang Hoorn (SKH) een eigen peutergroep. Het tijdelijk cameratoezicht op het Betje Wolffplein in de Kersenboogerd wordt verlengd. Burgemeester Nieuwenburg vindt dat het toezicht permanent moet worden. De gemeentelijke begraafplaats aan het Keern wordt slecht onderhouden en dat is duidelijk te zien.
27: Begraafplaats
27: Gemeentelijke begraafplaats Keern
De Stichting Museumstoomtram Hoorn - Medemblik bestaat 50 jaar. Op 7 en 8 juli vindt daarom het 'Bello Festival' plaats. Daarvoor komen twee reusachtige sneltreinlocomotieven van de Stoom Stichting Nederland (met 24 meter de grootste van Nederland) naar de regio voor een pendeldienst Hoorn - Enkhuizen. Bij hun Streekbezoek aan West-Friesland doen koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook Hoorn aan. Hun bezoek richt zich vooral op het Oostereiland. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad wil dat het college alles op alles zet om de gevangenis in Zwaag te behouden voor de regio.