Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2019

juli

Bewoners van de Binnenluiendijk en Karperkuil verzetten zich tegen de plaatsing van drie felrode, grote (3,5 meter hoog) dobbers in de vijver onder aan de dijk.
Verzet tegen dobbers
1: Bewoners willen geen dobbers voor de deur
De Hoornse Badminton Vereniging (HBV) bestaat 50 jaar. Aan de vereniging is de koninklijke erepenning toegekend. Burgemeester Jan Nieuwenburg overhandigt bij de jubileumviering de Eenhoornzegel als blijk van waardering van de gemeente. Bij de opgravingen op een bouwterrein aan de Westerdijk (zie ook 17 mei j. l.) wordt voor het eerst in Hoorn een leerlooierij blootgelegd. Op Lappendag zal bij wijze van proef het tijdstip van de aanvang van de 'drooglegging' (verbod van verkoop van alcoholhoudende drank in de stad) worden verschoven van 16.00 naar 17.00 uur. Na 20.00 uur is de maatregel niet meer van kracht. Dat blijft zo. Ramona Westerhuis en Sontje Hansen ontvangen een oorkonde met sportonderscheiding van de gemeente Hoorn. Ramona vanwege haar nationaal kampioenschap Marathon Inline-skaten en Mass Start Schaatsen junioren B. Sontje is Europees Kampioen voetbal met het Nederlands Elftal mannen onder 17 en uitgeroepen als één van 11 beste spelers van het toernooi. Loek Stam wordt aangesteld als sportformateur met als taak een Lokaal Sportakkoord tot stand te brengen waarin sportverenigingen en maatschappelijke partners (commerciële sportaanbieders, onderwijs en zorg) betrokken zijn. Het is een initiatief van de gemeente Hoorn en het Hoorns SportCollectief. Bijna alle onderzochte speelplekken in Hoorn hebben een voldoende schone bodem. Dat blijkt uit onderzoek naar lood in de bodem, dat de provincie heeft laten uitvoeren. Bij het Vliegersmonument op de Westerdijk worden op 7 juli bloemen gelegd ter herdenking van de botsing van twee Engelse bommenwerpers op die datum in 1944 boven de stad. Het is het begin van een reeks activiteiten van het Comité 40-45 rond deze gebeurtenis.
Bloemen bij vliegersmonument
4: Monument ter herdenking botsing Engelse bommenwerpers in 1944
De overheid stelt 5 miljoen euro ter beschikking voor beter techniekonderwijs in West- Friesland. In Hoorn zullen de scholen voor vmbo en mbo hiervan profiteren: nieuwe technische faciliteiten en extra onderwijzend personeel en samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven komen tot stand. Het voormalig volksbierhuis op de hoek van De Zon en het Grote Oost is weer voorzien van de oude reclametekst. De schilders Max Polman en Sjaak Roelofsen brengen deze op de muur aan.
Gevelreclame volksbierhuis hersteld
5: Oude gevelreclame in ere hersteld
Ironman, een wedstrijd met de onderdelen zwemmen, hardlopen en fietsen als triathlon, wordt in Hoorn 3 dagen op diverse niveaus georganiseerd. Het is een groot succes, al klinken er ook geluiden dat de afsluitingen in de stad vanwege het wedstrijdparcours wel erg veel van het goede zijn... Winkelketen Blokker schenkt een historische collectie objecten aan het Museum van de Twintigste Eeuw. Vanaf 1896 heeft Blokker een band met de stad, die zij met deze gift voor de toekomst bevestigt. Op het bedrijventerrein aan de Schelphoek wacht een grote stapel rollen afgeschreven kunstgras op verwerking in een te bouwen installatie van het bedrijf GBN Artificial Grass Recycling (GBN AGR) in het westelijk havengebied van Amsterdam. Deze opslag is tijdelijk.
Opslag afgeschreven kunstgras
9: Tijdelijke opslag afgedankt kunstgras
Aangaande de toekomst van het stadhuis besluit de gemeenteraad € 125.000 extra uit te trekken om twee scenario's uit te laten werken: verbouw van het huidige stadhuis en nieuwbouw elders. Begin 2020 moet daar dan verder over gepraat kunnen worden. Het 'ambachtslab', dat vorig jaar bekend werd als 'Voorheen V&D', is een tweede leven begonnen in het pand aan het Keern waar eerder garage De Egel gevestigd was. De Fractie Tonnaer pleit in een brief aan het college voor een meldpunt voor overlast van de eikenprocessierups. Bij de oplevering van 8 sociale huurwoningen op het woonwagencentrum in Hoorn blijkt dat het proces van twaalf jaar en de uitkomst daarvan niet door de huidige bewoners op het centrum wordt gewaardeerd. Kernpunt van de bezwaren is de mening dat de gemeente aanstuurt op uitsterven van de woonwagenbewoner door uitsluitend vaste woningen toe te staan op het nieuwe gedeelte, terwijl jongere generaties van de huidige bewoners op een standplaats voor een woonwagen wachten.
Huurwoningen op woonwagencentrum
16: Onvrede over sociale huurwoningen op woonwagencentrum
Vier lokale fotoclubs exposeren hun visie op het thema Gouden Eeuw in het pop-up museum Expoost, Roode Steen 15. Als eerste wijk waarvoor mogelijkheden worden onderzocht voor het aardgasvrij maken wijst de gemeenteraad de Kersenboogerd aan. In 2040 moeten alle wijken in Hoorn aardgasvrij zijn. VVD-raadslid Chris de Meij vraagt het college om het ook in Hoorn mogelijk te maken dat er 'groene bushokjes' (het dak bedekt met vetplantjes) worden aangelegd. Bewoners van de Waardschap in de wijk Bangert en Oosterpolder vrezen ernstige overlast na de aanleg van het fietspad dat verbinding vormt via een reeds aangelegde fietstunnel onder de Westfrisiaweg met het bedrijventerrein Zevenhuis. Casper Manshanden wordt uitgekozen als beste praktijkopleider voor de bouw in Noord-Holland. Hij dingt nu mee naar de nationale titel. Nu de grootscheepse renovaties van Tabor locatie Werenfridus en Atlas locatie OSG West-Friesland zijn afgerond, zijn de noodlokalen overbodig geworden. Zij worden gedemonteerd voor gebruik elders. De vrijwilligers van Buurtgroep Risdam Noord Groen zien hun inzet voor betere kwaliteit en biodiversiteit in hun wijk beloond met een bedrag uit het Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland. In het Julianapark wordt een zwemplatform voor het strandje bij de Schellinkhouterdijk in gebruik genomen. Het platform is een initiatief van Jan Kollen, bewoner van het Venenlaankwartier, dat gesteund door diverse sponsors gerealiseerd is. Het wordt met de toepasselijke naam 'Bernhard' aangeduid. Op de Westerdijk wordt een nieuw beeld opgenomen in de beeldenroute van de stichting In den Beginne: 'Zonvanger' van Marina van der Kooi. De Vereniging Oud Hoorn uit in een brief aan het college kritiek op de plannen voor het stadsstrand bij Hoorn. Vooral de keuze voor een duinlandschap als inrichting van het vooroevergebied tussen de West-Friese Omringdijk en het strand verrast: voor dit deel van de West-Friese kust wordt deze keuze ongepast geacht. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland kent € 17.278 toe aan subsidie voor diverse Hoornse producties. Laurens en Michelle Wessing openen de eerste VR-gamehal in noordelijk Noord- Holland, Ultimate VR Gaming. Op Breed 21 zijn vier cabines ingericht voor het spelen in de virtuele wereld. Charterschip Arbeid Adelt botst op 16 juni tegen de Hoofdtoren en veroorzaakt daardoor een flink gat in de muur aan de oostzijde. Eigenaar Vereniging Hendrick de Keijser verwacht dat herstel nog op zich laat wachten, maar dat dat zeker zal worden uitgevoerd.
Schade aan Hoofdtoren
23: Charterschip Arbeid Adelt ramt de Hoofdtoren
De nieuwe EHBO-vereniging 'Westfrieshoorn' gaat met 25 leden van start. Basisschool De Rank aan de Opgang is de locatie voor de activiteiten cursus en herhalingslessen. De Otto's Brug, tussen de Oude Doelenkade/Slapershaven en het Baatland, wordt per direct afgesloten. Van de vier funderingspalen ontbreekt er één. Het bruggenhoofd is in het afgelopen voorjaar gerenoveerd... Bij een woningbrand in de Klagerstuin in Zwaag komt de bewoner om het leven. Het Dijklander Ziekenhuis is volgens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) het beste leerbedrijf voor mbo-studenten in Noord-Holland.