Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2019

november

De gemeente start een test met een scanauto voor parkeercontroles.
Proef met scanauto
1: Scanauto draait proef
Evert Kunst uit Blokker krijgt van de gemeente opdracht om 600 nestkasten voor koolmezen te bouwen. Deze worden opgehangen op plaatsen waar inwoners in contact kunnen komen met de eikenprocessierups. Nu maar hopen dat de vogeltjes zich daar nestelen... Hans Verschoor neemt na zesenhalf jaar afscheid als bestuursvoorzitter van het Atlas College. Hij wordt opgevolgd door Agnita Mur. Restaurant De Baai aan de Schelphoek brandt tijdens een verbouwing geheel af. Zes leden van de vrijwillige brandweer van de posten Blokker en Zwaag worden onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau: Nico Bakker, Edwin Galis en Ed de Vries van Blokker en Vincent den Brave, Joshua Knol en Carlo Nannings van Zwaag. De invoering van een nieuw elektronisch patiëntendossier (epd) in het Dijklander Ziekenhuis verloopt soepel.
Invoer electronisch patientendosser
2: Elektronisch Patiëntendossier ingevoerd in Dijklander Ziekenhuis
Klazina Hoiting-Ossentjuk viert in zorgcentrum Betsy Perk haar honderdste verjaardag. De stichting die namens de kerken van Hoorn een plan voor het inloophuis De Koepel aan het Achterom ontwikkelt, besluit er mee te stoppen. Het overleg met het bisdom Haarlem-Amsterdam leidt niet tot overeenstemming. Aan een lange procedure om tot overeenstemming te komen over de verbouwing van de Grote Kerk uit 1883, komt een eind: de vergunning voor verbouwing tot hotel met 42 kamers op drie verdiepingen, met op de begane grond een centrale hall met een restaurant en overdekt buitenterras, is afgegeven. Maar eerst moet de fundering van de kerktoren worden hersteld om verdere scheefstand te voorkomen. Het Westfries Museum breidt de collectie uit met nieuwe kunstwerken. Er wordt een aparte tentoonstelling gewijd aan de nieuwe aanwinsten. De Oosterkerk bestaat 500 jaar. Het jubileum wordt stijlvol gevierd met de officiële in gebruik neming na de restauratie van het interieur (kosten 1,1 miljoen euro). In de muur wordt een koker ingemetseld met een oorkonde en een schildering van de voorgevel, gemaakt door kunstenaar J. Christiaan Heydenrijk. Kees van Louvezijn, voorzitter van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders, onthult het roosvenster hoog in de voorgevel van de kerk: een gebrandschilderde windroos ontworpen door glazenier Marije Wolfswinkel. De Stichting Oosterkerk trakteert de gemeente Hoorn door een schenking aan het Westfries Museum van een olieverf op paneel van een straatbeeld van het Grote Oost (1886), met op de achtergrond de Oosterkerk, door Cornelis Springer.
Oosterkerk 500 jaar
9: Oosterkerk bestaat 500 jaar
Voor de intocht van Sinterklaas op 16 november melden zich twee organisaties die willen demonstreren: Kick out Zwarte Piet (KOZP) en Pegida Nederland. Twee Portugese stratenmakers maken aan de noordkant van de Grote Kerk een proefstrook met granieten blokken uit hun vaderland. Die laat zien hoe het nieuwe plein er uit komt te zien.
Proefstroken bestrating Kerkplein
12: Proefstroken van de nieuwe bestrating voor het Kerkplein
De nieuwe kleedaccommodatie (een gebouw met zes kleedkamers, een ruimte voor de fysiotherapeuten en een ruimte voor wedstrijdbesprekingen) op het complex van Always Forward is klaar. "Alles in eigen beheer gebouwd, zonder dat we er een lening voor af moesten sluiten", aldus voorzitter Willem Kluft. Zorgorganisaties Omring en Wilgaerden melden een grote vraag naar nieuwe medewerkers. Bij Omring staan 118 vacatures open, bij Wilgaerden 36. De gemeenteraad neemt met grote meerderheid een motie aan die het college vraagt met voorrang te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van een grote, volledig ondergrondse parkeergarage onder of ten zuiden van het NS station in het centrum. De gemeenteraad wijst een tijdelijke aansluiting vanuit woonwijk Bangert en Oosterpolder op de fiets/voetgangers tunnel onder de Westfrisiaweg af. De wijze van aansluiting wordt mede bepaald door de toekomstige invulling van de groenzone ten zuiden van de nieuwe Westfrisiaweg. RR Mechatronics (RRM) in Zwaag krijgt voor het vierde jaar op rij een FD Gazellen Award. Het Financieel Dagblad kent deze waardering toe aan snel groeiende, jonge bedrijven die financieel ook erg gezond zijn. Het bedrijf is gespecialiseerd in het produceren van laboratorium instrumenten die bloedbezinking meten. Woonzorg organisatie Omring ontwikkelt het leer- en trainingsinstrument De Omring Escape Room voor scholing van haar zorgprofessionals. Het blijkt een internationale hit te zijn. Het jaar 2019 wordt een heel goed jaar voor de visserij op het Markermeer en het IJsselmeer en voor de wetenschap. Wageningen Marine Research (WMR) en Stichting Transitie IJsselmeer (STIJ) verrichten wetenschappelijk onderzoek naar de visstand hier. Hoorns vissersbedrijf Jan Last is deelnemer aan hun project.
Wetenschappelijk onderzoek visstand
16: Wetenschappelijk onderzoek naar de visstand in het Markermeer en het IJsselmeer
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en de lokale actiegroep Hoorn Kan Het Hebben zullen niet protesteren bij de sinterklaasintocht in Hoorn. De organisatoren van de intocht geven aan dat in 2020 alleen nog roetveegpieten zullen deelnemen aan de begeleiding van Sinterklaas. De tegendemonstratie van Pegida is nu niet meer aan de orde. Sportinstituut Frits van der Werff viert het 50-jarig jubileum met een sportgala in Schouwburg Het Park. Cijfers van Rijkswaterstaat wijzen in Hoorn de kruisingen Koepoortsweg / Joh. Poststraat, Provincialeweg / Zwaagmergouw en Provincialeweg / Rijnweg aan als zgn. blackspot (zeer gevaarlijk).
Gevaarlijke kruisingen
18: Kruising Koepoortsweg - Johannes Poststraat: een van de 'blackspots in Hoorn
Enkele bewoners van het Breed uiten hun zorg over de aanvraag van vergunning voor het bouwen van een complex met vier luxe appartementen en een dakterras op het perceel Westerdijk 1A. Het gaat om een gebouw van 12 meter hoog. Drie fracties in de gemeenteraad stellen vragen hierover aan het college.
Verzet tegen appartementencomplex
19: Bewoners van het Breed in verzet tegen appartementencomplex 'in hun achtertuin'
Hospice Dignitas is dit jaar gestart met tijdelijke opname van ernstig zieke mensen, waardoor hun thuisfront even wordt ontlast. De gemeente Hoorn begeleidt vluchtelingen met een vergunningstatus maximaal twee jaar. De proef verloopt in samenwerking met WerkSaam en is succesvol. Een meerderheid in politiek Hoorn heeft een duidelijke voorkeur voor een niet al te hoog woongebouw op de locatie Keern 39. Omwonenden kunnen leven met een hoogte van negen meter van in totaal drie bouwlagen.
Toestemming hoog woongebouw hoek Keern
20: Groen licht voor niet al te hoog woongebouw op locatie De Egel
Het bestuur van stichting Hoorn Marketing stopt per 1 januari, evenals citymarketeer Stefan Kraft van Ermel. "Het is tijd voor een nieuwe fase van citymarketing." Vijftig medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis doen mee aan de landelijke staking van ziekenhuispersoneel in Utrecht. In de hal van ziekenhuis verzamelen zich 200 protesterende verpleegkundigen voor de actie voor onder meer salarisverhoging van 5% en verlaging van de werkdruk. Mary Lou van den Berg wint in Leiden de zogeheten NRP Masterprijs voor de beste jonge architecte van het jaar. Zij presenteert haar plan voor de voormalige koloniale stad Bandoeng in Indonesië. De gemeente Hoorn en de Westfriese Bedrijvengroep zijn blij met de bevestiging dat de bereikbaarheid in de regio Amsterdam-Hoorn verbeterd gaat worden. Met name verbeterde doorstroming van het verkeer op een verbrede A7 is daarbij van belang. De virtuele gids van de Golden Age Tour-app wordt gelanceerd. Hierdoor krijgt het beleven van de Gouden Eeuw in de regio met de geschiedenis van Hoorn, Medemblik en Enkhuizen een nieuwe dimensie. Vanwege het slinkende ledenaantal sluit Netwerk Speel-o-theek De Marionet in het wijkcentrum van de Kersenboogerd de deuren. Het college staat positief tegenover een plan van STED Development uit Alkmaar voor 142 twee- en driekamerappartementen aan de Holenweg 6, 8 en 10. De gemeenteraad zal op 10 december akkoord gaan met een belastingverhoging van 1,4%. De stijging is conform de landelijke trend. Nadat oprichter Giel Nijpels wegens pensioen afscheid nam zijn veranderingen doorgevoerd in het vanuit Hoorn in de regio ontwikkelde en succesvolle Diabetes Zorgsysteem West-Friesland. Zorgverzekeraar VGZ gaat nu de diabeteszorg in de regio 'anders inkopen'. Woningcorporatie Intermaris gaat de komende zeven jaar voor 19 miljoen euro besteden aan maatregelen om de kosten voor huurders te verlagen en de dienstverlening en leefbaarheid te verbeteren. Hotel De Keizerskroon krijgt een eigen ingang met lobby, receptie en bar in een voormalig winkelpand aan het Kleine Noord. Daar komen ook een keuken, ontbijtzaal en een lift naar de verdiepingen met de hotelkamers.
Nieuwe entree Keizerskroon
29:Hier komt een nieuw entree voor Hotel De Keizerskroon aan het Kleine Noord
Woningcorporatie Intermaris breidt in de komende tien jaar haar woningbestand uit met minimaal netto 435 sociale huurwoningen en minimaal 120 woningen met een middelhoge huur.