Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kapel van de Buitengewone Wijkgemeente v/h de Veereeniging tot Evangelisatie der Nederlands Hervormde Kerk te Hoorn (“Eikstraatkapel”)

Aanzicht voorgevel.
Aanzicht voorgevel.

Inleiding

Weinigen van hen die getuige waren van de inwijdingsdienst op 26 april 1934 om 7 uur namiddag bevroedden, dat 69 jaar later in 2003, de kapel van de Buitengewone Wijkgemeente v/h de Vereeniging tot Evangelisatie der gemeente van de Nederlands Hervormde Kerk te Hoorn”, meestal genoemd de “Eikstraatkapel”, haar oorspronkelijke bestemming weer zou verliezen.
De kapel is tot stand gekomen volgens de opvattingen van de Hilversumse architect C. Trappenburg voor de aanneemsom van ƒ 16.939,90. Het betreft een voorbeeld van de menging van de strakkere, latere periode van de Amsterdamse School met enige kenmerken van het Nieuwe Bouwen, harmonieus opgenomen in de reeds bestaande omgeving van gelijke bouwstijlprincipes.
De uitvoering was aangenomen door de aannemerij en metselarij Van Riel & Nannings, Oude Turfhaven 12 te Hoorn. Toezichthouder was E.M.J. Bouwman. De centrale verwarming werd geleverd door de fa. Van Offringa, Hart & Co., eveneens te Hoorn en de inrichting werd verzorgd door de fa. Van Loonen & Co. te Breda.

Hoofdtoegang.
Hoofdtoegang.