Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2007 nr.4   (december)

kwartaablad Oud Hoorn 2007 - 4

Negentig jaar Vereniging Oud Hoorn

Hoogeveen, Leo
Pag. 143-160
Dit jaar bestaat de Vereniging Oud Hoorn 90 jaar. Leo Hoogeveen heeft ter gelegenheid van dit jubileum een uitvoerig overzicht geschreven van de voornaamste gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. En daaruit blijkt dat het nogal eens gespookt heeft binnen de vereniging. Zo kunnen we o.a. lezen dat oprichter Kerkmeijer op 20 maart 1931 bedankte als bestuurslid om de aanschaf van een kachel. In die tijd gebruikte de Vereniging Oud Hoorn de Mariatoren als vergaderruimte en dit zou zo blijven tot 1971. Ook leefde de vereniging niet altijd op goede voet met het gemeentebestuur. Dat begon al in 1922 toen Kerkmeijer via de pers protesteerde tegen de voorgenomen demping van het Nieuwland en het Munnickenveld.

Verder vinden we een omschrijving van alle activiteiten binnen de vereniging.
Leo Hoogeveen besluit zijn overzicht met de woorden: "We hebben rondgewandeld door de rijke geschiedenis van onze vereniging. Er is nog veel meer te vertellen. Er zou een boek over te schrijven zijn". Het is te hopen dat Leo, met zijn grote kennis van zaken, zich hier nog eens aan waagt.

Bestuursleden Vereniging Oud Hoorn

Hoogeveen, Leo
Pag. 161-162
Als aanvulling op zijn historisch overzicht van de vereniging heeft Leo Hoogeveen een overzicht gemaakt van bestuursleden in de periode 1974-2007. Eerder al, in 1997, had Leo een overzicht gemaakt van de bestuursleden in de periode 1917-1997. Ook nu weer legendarische namen als die van Kerkmeijer en Lückens, maar ook uit de recente historie van de vereniging mensen als Baltus en De Visser. De huidige voorzitter, Egbert Ottens, is de achtste die deze rol vervult sinds de oprichting in 1917. Kerkmeijer was maar liefst 38 jaar lid van het bestuur maar wordt overtroffen door Krijgsman die 44 jaar in het bestuur heeft gezeten.

Jubileum Vereniging Oud Hoorn feestelijk gevierd

Zack, Frans
Pag. 166-167
Op donderdag 15 november vierde de Vereniging Oud Hoorn het 90-jarig bestaan met een feestelijke receptie. Een groot aantal leden, belangstellenden en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur waren hiervoor naar de Oosterkerk gekomen. Hoogtepunt van de viering vormde de presentatie van het boek "Kroniek van Hoorn van Theodorus Velius". Ton van Weel kon als voorzitter van de projectgroep het eerste exemplaar overhandigen aan de 10-jarige Rens Vriens uit Andijk. Leo Hoogeveen had uitgezocht dat Rens de jongste nazaat van Velius is in de veertiende generatie. Frans Zack doet in het kort verslag en maakte ook de foto's voor de twee pagina's.

Het vergankelijke onvergankelijk maken

Ottens, Egbert
Pag. 168-170
Het jubileumnummer van het kwartaalblad heeft een hoog Velius-gehalte. Dat komt ook naar voren in het artikel met de naam "Het vergankelijke onvergankelijk maken" van de hand van Egbert Ottens. In zijn functie als voorzitter van de vereniging hield hij een toesprak bij de opening van de speciale Velius-expositie in ons verenigingsgebouw. Deze exposite werd samengesteld door Marit Veerman en is te bewonderen tijdens de openingsuren van het verenigingsgebouw.

Vijf kunstenaars, vijf monumenten

Ottens, Egbert
Pag. 184-186
Onder dit motto presenteerden Thea van Lier, Arie de Jong, Peter Dorleijn, Peter de Rijcke en Christiaan Heidenrijk in de najaarsledenvergadering elk hun kunstwerk. De Vereniging Oud Hoorn had hen in het kader van het 90-jarig bestaan hiertoe opdracht gegeven. De kunstwerken tonen de panden in Hoorn die in het bezit zijn van de Vereniging. De prenten, alle gesigneerd, zijn voor leden te koop voor € 50.- per stuk.

Overige rubrieken

Men vraagt ons
Van de bestuurstafel
Stadsbeeld, restauraties, wijzigingen, verval
Hoe Hoorn veranderde
Het documentatiecentrum van Oud Hoorn
Lezers schrijven

Verder in dit kwartaalblad

In memoriam Jan Piet van der Knaap
In memoriam John de Visser
Een mooi cadeau voor de heer J. J. Blokker
Tentoonstelling in Architectuurcentrum
Hoornse student te zien op postzegel
Werkgroep Oud Heerenveen bezocht Hoorn
Prijsuitreiking prijsvraag Seniorendag
Terugblik op het wandelseizoen 2007
Inhoudsopgave 2007

Bekijk of download de PDF versie (14.24 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 6,00

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2020, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen beeldbank, Gerard van Stijn