Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2009 nr.1   (maart)

kwartaablad Oud Hoorn 2009 - 1

Kerkgebouwen en geestelijke groepen in Hoorn

Weel, Gerard
Pag. 6-9
In het decembernummer van 2008 schreef Gerard Weel een verhaal over het kerkelijk gebeuren in Hoorn. Dit artikel eindigde zo ongeveer met de periode dat de schuilkerken in opkomst kwamen. In het maartnummer vervolgt de heer Weel zijn verhaal met het beschrijven van deze schuilkerken in Hoorn waarvan er acht bekend zijn geworden. De nu meest bekende schuilkerk uit die dagen was ongetwijfeld "De Drie Tulpen" met een ingang aan het Achterom. Op deze plaats vinden we nu de Koepelkerk die officieel is gewijd aan de heiligen Cyriacus en Franciscus. Ook aan de orde komt de Portugese synagoge "Newe Sjaloom" die aan de Italiaanse Zeedijk te vinden was en in 1953 werd gesloopt. Gerard Weel was vele jaren pastor voor de parochie van de Engelbewaarderskerk te Hoorn.

Joodse gemeenschap voor de Tweede Wereldoorlog

Lunteren, Harry
Pag. 18-21
De beschrijving van het Joodse gebedshuis door Gerard Weel sluit bijzonder goed aan op het door Harry van Lunteren geschreven verhaal over de Joodse gemeenschap in Hoorn vóór de Tweede Wereldoorlog. Aan deze Joodse gemeenschap kwam een einde op 20 april 1942. Op die datum werden de Joodse inwoners van Hoorn gedwongen te verhuizen naar Amsterdam met als doel de provincie "Judenfrei" te maken. Op dat moment bestond de eens zo omvanrijke Joodse gemeenschap in Hoorn nog uit slechts 35 voljoden, 11 halfjoden en 4 kwartjoden. Van deze Joodse ingezetenen heeft vrijwel niemand de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Afscheid van Arie Boezaard

Veerman, Marit
Pag. 24-26
Afgelopen jaar ging hoofd bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn, Arie Boezaard, met pensioen. Naast zijn jarenlange functie bij de gemeente Hoorn was Arie ook vele jaren bestuurslid van onze vereniging. Reden genoeg dus om hem naar zijn herinneringen, meningen en zijn toekomstplannen te vragen, hetgeen gedaan werd door Marit Veerman. Arie Boezaard kwam in april 1976 in dienst van de gemeente Hoorn. Dat was bij de afdeling Rehabilitatie (Stadsvernieuwing). In de periode dat Arie Boezaard werkzaam was voor de gemeente Hoorn heeft er heel wat plaats gevonden in de binnenstad. Zo werden b.v. de laatste privaat-tonnen opgeruimd en kregen de bewoners aansluiting op het gemeentelijke riool.

Zeerovers uit Hoorn bliezen hun partijtje mee

Geerdink, Ad
Pag. 36-37
Op 8 maart j.l. ging in het Westfries Museum de tentoonstelling "Piraten van de Lage Landen" van start. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de piraterij van zo'n 400 jaar geleden waarbij ook Hoornse kapers een partijtje mee bliezen. Gedurende de tentoonstelling wordt hun handel en wandel toegelicht en tot leven gebracht. Aan de hand van twee Hoornse zeerovers, de kaper Willem Melcknap en de piraat Dirkie Veenboer wordt een beeld geschetst van de zeeroverij in de zeventiende eeuw.
Ad Geerdink, de nieuwe directeur van het Westfries Museum, schreef het artikel over de tentoonstelling die te zien is tot en met 23 augustus a.s.

Velius in Padua

Lodde-Tolenaar, Rita
Pag. 38-44
Enige tijd geleden bezocht Rita Lodde-Tolenaar, samen met haar echtgenoot Jan, de Italiaanse plaats Padua. Ze hebben daarbij van de gelegenheid gebruik gemaakt om te bekijken wat Theodorus Velius daar beleefd heeft. In 1593 reisde Velius na zijn studie medicijnen in de periode 1587-1593 voor zijn promotie naar Padua. Zijn studietijd daar heeft bijna een jaar geduurd en in die periode heeft hij de universiteit en de Hortus botanicus bezocht. Jan en Rita Lodde kregen daar, met hulp van dottore Francesco, een bewijs van inschrijving en promotie onder ogen. In een uitgebreid en geïllustreerd verslag worden de bevindingen uit de doeken gedaan.

Verder in dit kwartaalblad

Voorwoord van de voorzitter
"Hoorn oh Ja": ook volledig in kleur
Nieuwjaarstoespraak van de voorzitter
Website Oud Hoorn bekroond
Jaarverslag van de Vereniging Oud Hoorn
Jaarrekening 2008 en begroting 2009
Italiaanse populieren

Overige rubrieken

Van de bestuurstafel
Stadsbeeld, restauraties, wijzigingen, verval
Hoe Hoorn veranderde
Het documentatiecentrum van Oud Hoorn
Kleine berichten
Lezers schrijven

Bekijk of download de PDF versie (13.35 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 6,00

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2020, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen beeldbank, Gerard van Stijn