Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2016 nr.3   (september)

kwartaablad Oud Hoorn 2016 - 3

Bij de voorplaat

Pag. 79
Een foto van de Schoolsteeg van de hand van de Hoornse fotograaf Benno Ellerbroek, zoals te zien op een expositie in het verenigingsgebouw.

De Olympische spelen van Frank Mulder in 1972

Iersel, Frans van
Pag. 100-104
Een terugblik op de Olympische Spelen van 1972 In München via de uit Hoorn afkomstige roeier (en latere tandarts) Frank Mulder. Het net niet slagen van de missie om met de Aegir-acht een medaille te behalen en de verschrikkelijke aanslag door de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September vormen de twee lijnen waarlangs dit artikel opgebouwd is.

Het Soute Eylant

Antczak, A.T., Antczak, K. en Antczak M.
Pag. 105-110
Twintig jaar archeologisch en historisch onderzoek op de Caraïben en in Venezuela naar West-Friese zouthaalders uit de 16de en 17de eeuw leverde, behalve een lezing tijdens de in april gehouden voorjaarsledenvergadering, ook een mooi artikel op. Als de zoutpannen in onder andere Setubal in Portugal onder Spaans gezag komen rond 1580, moeten de Hollandse en West-Friese vloten doorvaren naar de Caraïben. De auteurs leggen uit hoe de exploitatie van dat gebied in zijn werk ging en richten zich daarbij vooral op het eiland La Tortuga en de daar aangelegde zoutpannen op Punta Salinas. De opgravingen van het door de Hollanders gebouwde fort hebben al vele archeologische vondsten opgeleverd en het onderzoek gaat nog steeds verder!

De lichtmastenfabriek in Hoorn

Leek, B. en Jansen, G.
Pag. 111-114
Dit artikel vertelt het verhaal over de vestiging van de NV fabrieks- en Handelsbureau Nederland in Hoorn, een van de grotere werkgevers in de metaalindustrie in de naoorlogse jaren. Op de plek waar nu de huizen en appartementencomplexen langs de Karperkuil staan, werden tussen 1948 en 1977 lantaarnpalen, Amsterdammertjes en ‘alles wat langs de weg staat en niet vanzelf groeit’ gemaakt.

Een monument in Tonga

Zaagman, Rob
Pag. 117-119
De ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Nieuw-Zeeland en o.a. het eiland Tonga brengt een persoonlijk verslag uit van de door hem geïnstigeerde bijeenkomst op het eiland Tonga ter herdenking van het feit dat Le Maire en Schouten als eerste Nederlanders in 1616 aan wal kwamen op Tonga. Een permanente tentoonstelling op Tonga heeft Hoorn ook daar nu op de kaart gezet! De Engelse tekst van de lezing van prof. dr. Malakai Koloamatangi 'Tonga-Netherlands first encounter: a meeting of cultures' vind u hier  

Een zwarte dag voor het verzet en het verhaal van oom Koos

Ottens, Egbert
Pag. 120-125
Egbert Ottens beschrijft uitgebreid een van de zwartste dagen uit het verzet in WO 2. Arrestaties in Hoorn in oktober 1943 brachten een zware slag toe aan het verzet in Noord-Holland en hadden invloed in geheel Nederland. Naast het grote verhaal besteedt Ottens vooral aandacht aan Piet Verbeek, ‘ome Koos’, voorman in het verzet in Hoorn. De noten bij dit artikel vind u hier

De migratie van Noorse vrouwen naar Hoorn

Sundsback, Kaarin
Pag. 126-131
In het midden van de 17de eeuw was Noorwegen de belangrijkste handelspartner van Hoorn. Bijna 40 procent van alle ingevoerde producten was uit Noorwegen afkomstig. Vooral in de periode 1625-1725 kwamen veel Noorse migranten naar Hoorn om in dit commerciële centrum werk te zoeken. Welke problemen je tegenkomt bij het doen van onderzoek naar die Noorse gemeenschap in Hoorn, bijvoorbeeld de vraag waar zij vandaan kwamen of waar zij in Hoorn woonden, bespreekt mevrouw Sundback in dit artikel, dat een eerste poging is deze tot nu toe onbekende groep mensen uit de vergetelheid te halen en hen weer een gezicht te geven. Noten bij dit artikel vind u hier    

Van der Linden van Sprankhuizen viert 80-jarig bestaan

Zack, Frans
Pag. 132-136
Frans Zack beschrijft op smakelijke wijze hoe de uit Ursem afkomstige Arie van der Linden van Sprankhuizen in 1936 een automobielbedrijf start aan de Veemarkt door met zijn compagnon Maarten Winkel een bestaand bedrijf over te nemen. S. Borjeson had op nummer 20 aan het einde van de twintiger jaren een bedrijf gestart, maar hij vertrok in 1936 naar Alkmaar. Na WO 2 groeide het bedrijf snel en paste de omvang eigenlijk niet meer bij de drukte op de Veemarkt. In 1969 wordt er dan ook een nieuw gebouwd pand betrokken aan de Berkhouterweg. Het bedrijf kan nu doorgroeien en telt tegenwoordig acht vestigingen en 170 personeelsleden.    

Verder in dit kwartaalblad

Verder vindt u in dit nummer ook nog een herinnering aan Gerard Beemsterboer (de onlangs overleden ‘super vrijwilliger’ bij Oud Hoorn), herinneringen van Jan de Vries aan het Hoorn van de vijftiger jaren, nieuwe aanwinsten in ons documentatiecentrum, het verslag van de voorjaarsledenvergadering en de vaste rubrieken ‘lezers schrijven’, ‘stadsbeeld’ en ‘Hoe Hoorn veranderde’.

Bekijk of download de PDF versie (8.87 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 6,00

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2020, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen beeldbank, Gerard van Stijn