Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Wandelroutes

In deze rubriek geven wij een indruk van wat u tijdens de Oud Hoorn stadswandelingen tegen kunt komen. Deze virtuele wandelingen wijken af van de stadswandelingen met de Oud Hoorn gidsen.
De agenda van de stadswandelingen met gidsen vindt u hieronder.

Virtuele web wandelingen

Thema wandelingen

 

Interesse in een stadswandeling?

Naast het gratis aanbod van stadswandelingen biedt Oud Hoorn de mogelijkheid voor privé wandelingen op maat voor scholen of ter gelegenheid van b.v. familiefeest, verenigings- of zakenuitje.
Meer informatie en het aanvraagformulier voor een stadswandeling vindt u hier.

Oud Hoorn stadswandelingen

Tijdens de gratis Oud Hoorn wandelingen bezoekt u fraai gerestaureerde interieurs en binnenstadstuinen. Enthousiaste gidsen vertellen u graag over de geschiedenis en het heden van Hoorn.
De hier boven staande web-wandelingen geven een kleine indruk van wat u tegen kunt komen.

Agenda:

 • Een Nieuw Hoorn   (26-07-2019)

  Stadsvernieuwing Jeudje

  Een bijzondere wandeling over de grote veranderingen in Hoorn in de tweede helft van de 20ste eeuw.

  De jaren zestig waren niet alleen de jaren van de Beatles en de hippies maar ook de beginjaren van de doldrieste stadssanering. De stad had te maken met verkrotting in de wijken aan het water zoals het Havenkwartier. De krotten moesten gesloopt en aan het water zouden dure villa's komen van waaruit de 'Captains of Industry' naar hun luxe jachten konden kijken. In 1970 komen de bewoners massaal in protest ... de 'dijk' werd mondig.  

  Gidsen leiden wandelaars langs de grote stadsvernieuwingsprojecten, die de binnenstad vanaf de jaren zestig van een vervallen plek een gewilde aantrekkelijke stad maakten. 

  De wandeling is gemaakt door Jaap van der Hout, de huidige voorzitter van Oud Hoorn en, veel belangrijker in het perspectief van deze wandeling, als één van de gemeentearchitecten bedenker van heel veel van deze veranderingen.

   

  De Nieuw Hoorn wandeling start vrijdagavond 26 juli om 19:30 uur op het Oostereiland bij de brug.

  Deelname is gratis.

     

  Bestemmingsplan Havenkwartier 1971

   

  Foto boven: Stadsvernieuwingsproject Jeudje 2001

   

  Foto rechts: Bestemmingsplan Havenkwartier 1971